Menu Sluiten

In Pago Wirense

In Pago Wirense2 In Pago Wirense

Wij heten jullie op 24 juli welkom,
“In Pago Wirense” Wat betekent “in de streek van Wieringen”
Wij verwachten jullie rond een uur of  half tien.  De start zal ongeveer 10:00 plaatsvinden bij de Zingende Wielen om een slordige 110 km verder bij Nico Baas Triumph Centre in Zwaagdijk Oost te finishen.

Wieringen is een voormalig Waddeneiland, gelegen in de meest noordelijke punt van de provincie Noord-Holland. Het is één van de oudste gebieden van Noord-Holland en heeft daardoor een hele rijke geschiedenis.

In deze rit volgen we de sporen van het voormalige eiland. Daarbij ontdekt u diverse kanten van de legendes & geschiedenis van het eilandleven, het ontstaan van het landschap en de bijzondere natuur.
Het is een prachtig landschap met zijn glooiende akkers, schilderachtige dorpjes met een prachtige bouwstijl. Veel landschappelijk schoon waarin vogels hun weg vinden.
Het heuvelachtige landschap is vele duizenden jaren oud en gevormd door de stuwende werking van gletsjers. De mooie “smalle” kronkelige weggetjes zijn uitermate geschikt om de oude Wieringer legendes te ontrafelen. Zo zullen we in onze zoektocht de steen van Westerklief, de heidense Kapel, de Oosterlander kerk met een bezoekje vereren.
Uiteraard blijft er tijd voldoende over om te genieten van de prachtige kleine gehuchten & dorpen zoals Stroe, de Haukes, Westerland & Valtrop, en de vergezichten zoals bij het Peilschaalgebouw. En “bij eb” de niet te missen belvedère, bij de picknickplek aan de Bierdijk.
Na we de koffie met wat lekkers hebben verorbert, zetten we koers naar het meest zuidelijke deel van de rit. Hierbij verlaten we het “eiland” heel even om een glimp van de weidsheid van de achterliggende polder “Wieringermeer” te aanschouwen. En bij een beetje wind is de alom aanwezige alternatieve stroomvoorziening in optima forma aan het werk te zien. Om daarna weer snel de geborgenheid van het eiland op te zoeken.

Onderweg passeren we de museum Boerderij ‘Jan Lont’. ,dit is zeker een bezoekje waard. Het geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van de eilandbewoners en van het boeren- en vissersleven.

Onderweg op de route is het uitkijken geblazen voor overstekende Sammelkes!!!!!!!!!.

Kleiput bij Vatrop. Hier is keileem afgegraven voor de dijkenbouw, met een werkelijk schitterend natuurgebied als resultaat. Bij Vatrop is nog een deel van de oude stormkeringen te zien: betonnen borstweringen die vroeger het land diende te beschermen tegen het woeste water. Tegenwoordig ligt ook hier een dijk op deltahoogte.

Wieringermeer gewonnen land op het water, hier doorkruisen we in rap tempo the big wide open, om weer snel het “oude” land binnen te rijden, waar Medemblik een welkome terrasjesverassing is, voor diegene die al genoeg hebben gezeten is een wandeling bij kasteel Radboud of het stoommuseum zeker de moeite waard. Om Uiteindelijk bij Nico Baas Triumph Centre in Zwaagdijk Oost te finishen alwaar de hapjes en drankjes op jullie staan te wachten.

Inschrijven
Het inschrijfformulier is hier te downloaden:  INSCHRIJFFORMULIER
Sla het inschrijfformulier op in uw Documenten – vul deze in en verzend uw
ingevuld inschrijfformulier als bijlage mee naar mijn mail adres : Mail Sjaak & Bea
In Pago Wirense1

I.v.m. het bestellen van de routeboeken kan deelname alleen plaatsvinden d.m.v. voorinschrijving deze sluit één week voor aanvang van de rit.
Kosten voor TSC clubleden bedragen € 5,– per persoon, niet leden betalen € 10,– per persoon.

Let op: de inschrijving is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld

Hopelijk tot 24 juli in de noordelijkste punt van Noord-Holland.

Sjaak & Bea.