Menu Sluiten

Forum

Notifications

Banden MK3  

 
Bart van Gent
(@gent0)
Lid

Ik heb een paar stalen 4,5Jx13 velgen en hier moet ik een paar banden om laten leggen.

Ik kan echter nergens vinden wat ik maximaal om deze velgen mag leggen.

zelf dacht ik eerst aan 165/70 banden maar 175/70 moet ook kunnen. Voordeel van deze laatste is dat ze de wielkasten wat meer opvullen en door de grotere diameter hoeft de motor wat minder toeren te draaien. maar ik kan nergens vinden of ze op 4.5J velgen passen en de vraag is of zo'n brede band no wel lekker stuurt.

Wie heeft hier ervaring mee en wat is de meest gebruikte bandemaat voor een MK3

Bart

Citaat
Geplaatst : 15-11-2013 11:36 pm
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

Hier is een pdf met toegelaten bandenmater voor velgen. www.lvvta.org.nz/documents/infosheets...

De trend is duidelijk naar bredere (en plattere) banden. En dat zak best wel beter staan voor de meeste kijkers. Daarmee houden de voordelen wel op.

Nadelen zijn dat ze minder veren zwaarder sturen en raken heel gemakkelijk de wielkasten en stuurstang. De belasting van assen, trunions en stuurmechanisme is veel hoger. Het is bij bredere banden aan te bevelen de maximale stuur-uitslag te begrenzen. Onze Spitjes echt zijn niet met brede banden in gedachten gemaakt. Verder zijn ze gevoeliger voor aquaplaning. Brede (winter) banden op sneeuw zijn duidelijk veel minder als smalle.

Nu speelt dat allemaal voor een rustig gereden hobbie autootje voor mooi weer veel minder mee natuurlijk. Maar ik ga dus bij de volgende bandenwissel weer terug naar zo smal als op mijn velgen past.

Groetjes,

Jos

ReageerCitaat
Geplaatst : 16-11-2013 3:25 pm
Bart van Gent
(@gent0)
Lid

Is 155/80 ook de meest gebruikte bandenmaat?

Oorsrponkelijk zou er onder mijn auto iets gezeten hebben als 145/80-R13 op 3,5J velgen

Ik heb de auto gekocht (zo'n 30 jaar geleden) met 165/70-R13 op 6J velgen. Nu ik het ding weer rijdend heb vond ik na een stukje in de straat heen en weer rijden mooie krullen lichtmetaal terug op mijn draagarmen. De maximale stuurinslag is nu iets van 20gr. Met de oude kromme fusee's was dit waarschijnlijk wat meer.

175/70 lijkt me inderdaad ten opzichte van de oorspronkelijke bandenmaat een wat groot verschil. Ik hoop alleen niet dat 155 wat "iel" staat.

Bart

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-11-2013 12:05 pm
Share: