Menu Sluiten

Forum

Kleur bougies en st...
 
Notifications

Kleur bougies en stelschroef carbs  

 
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Beste clubleden met ervaring, die ik nog niet bezit maar wel wil vergaren,

Ik heb onlangs twee pancake luchtfilters geplaatst en ben nog aan het rommelen met de afstelling van de carbs. De auto rijdt op dit moment goed al kan hij volgens mij wat meer trekkracht leveren. De huidige afstelling van de carbs is puur gedaan op stationair netjes lopen van de motor. Ik doe dus hierbij een beroep op een aantal ervaren clubleden die mij aan de hand van de foto van de bougies iets kunnen vertellen wat ze daaruit aflezen. Zo ziet de eerste en de laatste bougie er uit na een rit van een 30-40 km. Ik vind ze zelf wel errug schoon, maar roept u maar.

""

Om het plaatje compleet te maken ook even een foto van de stelschroef van de voorste carb. Achterste staat net zo. Kan iemand zeggen wat hij kan aflezen uit de mate van in-/uitdraaien n combinatie met bovenstaande foto's van de bougies?

Kortom, ben nog even op zoek naar de beste afstelling voordat ik richting CO2 meter ga.

Ronald

""

Citaat
Geplaatst : 06-07-2012 11:51 pm
fournier
(@fournier)
Lid

Ja, nieuwe bougies en dan 30-40 km gereden, dan zie je nog weinig aanslag waar je wat uit zou kunnen concluderen. De motor is amper op bedrijfstemperatuur geweest. En een foto van de voet van de srpoeier zegt weinig of niks over het niveau van de vloeistof in de sproeiermond. Omdat er twee carburateurs zijn, is het zaak om die 'gelijk' afgesteld te krijgen. Je wilt in beide het mengsel even rijk hebben.
Als je het goed wilt doen, zou je dus moeten kijken hoe 'hoog' het vloeistofniveau in de twee sproeiers -ten opzichte van elkaar- staat. Je kunt daar een beeld van krijgen wanneer je van bovenaf de vleoistofspiegels in de twee sproeiermonden kunt zien. Daarvoor moet je de bekers losschroeven en die rechtstandig omhoog eraf tillen. Snel een vinger onder het randje zodra dat kan, zodat de demper er niet uit komt zakken. Wanneer de lichtval zo is, dat je de vloeistof in de sproeiermond kunt zien spiegelen, dan kan je de choke geleidelijk zover uittrekken dat de vloeistof net over de sproeiermonden loopt. Met een schuifmaat kan je dan opmeten hoeveel mm de vloeistofspiegel in de twee carbs onder de rand van de 'brug' -waar de sproeiermond in omhoog komt- staat. Dat niveau moet gelijk zijn.
Als het verschilt, betekent dit dat de vlotter in de vlotterbak waarin de vloeistof het laagst staat omhoog moet, of, andersom, waar het het hoogst staat wat naar beneden moet. In oudere carbs zit de vlotter met een plaatje scharnierend aan de wand vast en drukt dit plaatje vanonder tegen de naald aan die de toevoer moet afsluiten. Door dit plaatje boller te buigen krijg je een lager niveau, door het minder bol te buigen, een hoger niveau. Andere vlotters zitten niet 'buigzaam' vast, daar moet je de afsluiter uit het deksel schroven en dan kan je met een dunner of dikker ringetje het vloeistofniveau verhogen of verlagen. Heb je het vloeistofniveau in de twee sproeiers even hoog staan ten opzichte van de bovenkant van de brug waarin de sproeier omhoog komt dan kan je de sproiers elk zo op of neer draaien, dat ze tegelijk 'onder' de vloeistof komen. Dan doe je de choke weer 'dicht', waarbij de sproeiermonden in de brug omhoog komen. Als je dan de sproeiermonden zo draait dat ze even hoog ten opzichte van de brug komen, dan ben je op het goede uitganngspunt om de mengselverhouding naar je zin af te stellen. Je moet dan steeds de beide sproeiers precies evenveel op of neer draaien. Dan is dan dus een kwestie van tellen hoeveel 'vlakjes' van de zeskante moeren je elk verdraait. Om dan een goed beeld van de kleur van de bougies te krijgen, moet je wel een uur op snelheid rijden. En dan het liefst controleren op een parkeerplaats langs de snelweg waar je 'op snelheid' binnenvalt en de motor meteen afzet. Bougies losdraaien. Met een stukje tuinslang wat je over de keramiek uiteinden van de bougies steekt draai je ze tenslotte uit het blok, zodat je je fikken niet brandt. Leg ze op een rijtje en maak een foto-als je wilt- en bekijk de kleur. Koffie kleur met een scheutje melk erin; is goed. Witter is armer, bruiner is rijker.

ReageerCitaat
Geplaatst : 07-07-2012 7:56 pm
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Fournier,

Dank voor je reactie. Even in aanvulling > het zijn geen nieuwe bougies. De bougies zitten er een 2000km in. Ook na langere ritten haal ik ze er wel eens uit en het valt me op dat ze altijd zonder aanslag zijn. Vandaar mijn vraag wat daar uit af te leiden is ten aanzien van arm/rijk mengsel. Ik lees op het forum veel over allerlei kleurvariaties en wat dat betekent, maar ja als je helemaal geen kleurvariaties kan zien dan is dat wat moeilijk.

Ronald

ReageerCitaat
Geplaatst : 07-07-2012 11:49 pm
fournier
(@fournier)
Lid

Dit is vreemd; daar moet ik eens heel diep over nadenken hoe het mogelijk is dat je totaal geen aanslag hebt. De eerste gedachte is, dat je dan nu wel heel 'koude' bougies moet hebben. Morgen op de DNTD alle tijd om daar m'n gedachten over te laten gaan.

ReageerCitaat
Geplaatst : 08-07-2012 2:05 am
Share: