Menu Sluiten

Forum

Notifications

Winterwerk  

 
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

?

Citaat
Geplaatst : 18-12-2011 11:47 pm
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Jos,
Op de kerstkaart zag hij er anders uit. Ben wel benieuwd naar de reden van deze omvangrijke klus. Mooi blok zie ik daar op de voorgrond liggen!
Groet,
Ronald

ReageerCitaat
Geplaatst : 19-12-2011 12:30 am
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

?

ReageerCitaat
Geplaatst : 20-12-2011 11:59 am
fournier
(@fournier)
Lid

Dus toch! Nadat ik je verhaal had vernomen van jullie thuisreis heb ik er nog over zitten nadenken 'wat het toch geweest' kan zijn. Dat je op zo'n domme manier koelwater kunt verliezen, dat komt toch niet bij je op! Maar, na een nieuwe koppakking heb je er dus toh nog een paar duizend km mee kunnen rijden. Dan ben ik wel benieuwd hoe het blok er nu vanbinnen uitziet. Wanneer je duidelijk water bij de olie hebt gehad zullen er ook roestsporen te vinden zijn en de zuigers moeten dan (zonder smering) ook ingevreten hebben op de cylinderwanden en zulke schade vind je dan ook op de lagerbekleding van de krukaslagers en big end lagers. Wanneer de oliepomp ook koelvloeistof in de lagers drukt, gaat dat niet lang goed. Alles bij elkaar een kostbaar reisje geworden.

ReageerCitaat
Geplaatst : 20-12-2011 12:58 pm
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

?

ReageerCitaat
Geplaatst : 20-12-2011 2:52 pm
fournier
(@fournier)
Lid

De term 'glazing' weet ik ook niet te vertalen. Maar -glazig- komt waarschijnlijk wel in de buurt. Het is eenglas-achtige afzetting op de cylinderwand die ontstaat bij heel hoge motor-temperaturen. Wellicht dat elementen van de koelvloeistof in de smeerolie dit proces versterken. Dat je olie-verbruik en koelvloeistof verbruik houdt, terwijl je er van uit kunt gaan dat de koppakking voldoende afdicht, kom je toch in de buurt van het idee dat de cylinderwanden haarscheurtjes hebben opgelopen bij het langdurig en herhaaldelijk verhitten boven de bedrijfstemperatuur. Omdat het koelsysteem onder druk staat treedt er steeds heel weinig vloeistof door de haarscheurtjes, waardoor de olie verontreinigd wordt en verbrandt.

Ik lees graag je bevindingen als je dit blokje openmaakt.

ReageerCitaat
Geplaatst : 20-12-2011 3:54 pm
Share: