Menu Sluiten

Forum

Olie in winter
 
Notifications

Olie in winter  

 
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Ik lees vaak dat men het beste de olie kan wisselen voordat de auto de winterstalling ingaat. Ik twijfel daar altijd aan en om nou iedere keer na 1000km te rijden weer prijzige olie erin te gooien, vind ik ook zo wat. De vraag is wat doet stilstaande olie aan schade? Dat zou toch pas in het voorjaar gaan spelen als de motor weer gaat draaien?
Wat nou als ik de olie aftap, in jerrycan opsla ( vorstvrij op zolder) de auto gedurende de winter gewoon met leeg carter laat staan en de olie er in het begin van het jaar weer teruggooi?

Citaat
Geplaatst : 21-12-2014 11:41 pm
Gerald Rutten
(@g-ruttenversatel-nl)
Lid

Hoi, het seizoens gebonden olie wisselen lijkt mij voor onze spitjes sowieso een vrij zinloze zaak, mijns inziens enkel nodig om het blokje te laten slapen voor een lange tijd en er conserverings olie in te stoppen. Een blok drainen en leeg laten moet je nooit doen, erg grote kans op corrosie. Ik zou het gewoon km gebonden blijven doen, minder extra werk alhoewel je 1000km wel erg laag is.

Groetjes,

Gerald

ReageerCitaat
Geplaatst : 22-12-2014 9:28 pm
Ben Vriens
(@ben)
Lid

Ik zit ook jaarlijks met de zelfde vraag wat is de zin van verversen van olie bij mijn spitje die pakweg zo'n 500-600km gereden heeft.
Blok leeg maken lijkt mij onverstandig. Op internet lees ik wel dat olie die in een open verpakking zit aan kwaliteit achteruit gaat. Men heeft het dan meestal over moderne oliën, waarbij de toevoegingen zouden oxideren.
Maar in de spit gebruik ik minerale olie 20w50 zonder deze toevoegingen. Onze spitjes staan meestal in een droge winterstalling, dus blijft de vraag. Weet iemand hoelang deze olie goed blijft in een motor?
Groeten Ben

ReageerCitaat
Geplaatst : 24-12-2014 1:01 am
Simon Ossewaarde
(@simon)
Lid

Beste,

Iedere 2 jaar verversen, max. Ongeacht het aantal gereden kilometers. Minerale olie verliest namelijk zijn kwaliteit met de tijd.

Vergeet niet dat olie niet alleen voor de smering is maar ook belangrijk voor de koeling. Olie kun je in de winter ook laten zitten.

Groet, Simon

ReageerCitaat
Geplaatst : 24-12-2014 12:40 pm
Share: