Menu Sluiten

Forum

massadraad aan moto...
 
Notifications

massadraad aan motorblok  

 
lonnekerri
(@lonnekerri)
Lid

Gister was er iemand bij mij om onze mk2 te bewonderen. en die attendeerde mij erop dat er geregeld een extra draad van de - naar het motorblok loopt om evt. een sluiting te voorkomen. Aangezien dit niet in het schema staat heb ik dat uiteraard nog niet. Maar ik weet niet of dit persee nodig is en hoe dit dan zit bij de mk2, omdat hier de +pool aan de body zit. en de min aan de kabelboom. Weet iemand hier meer van of weet iemand of dit slim is om te doen.

mvg. Richard

Citaat
Geplaatst : 28-12-2011 5:09 pm
fournier
(@fournier)
Lid

Wees even voorzichtig! Het is niet ongebruikelijk bij auto's die met de -'min'- pool van de accu aan het motorblok verbonden zijn, er een extra -dunne- draad vanaf de carrosserie ook naar de min-pool van de accu loopt. Immers; het motorblok is -met de versnellingsbak- opgehangen in rubber in het chassis bevestigd. Dat betekent, dat, als de motor met een dikke kabel aan de min-pool hangt het goed kan zijn dat alle elektrische functies die op de 'koets' en het 'chassis' geaard zijn niet zo'n beste 'aarde' hebben. Daarom dat extra draadje vanaf de koets (het chassis) naar de accu.

Nou heb jij -begrijp ik- de pluspool met een dikke draad aan het motorblok en de funkties; startmotor, ontsteking, verlichting, enzo, aan de minpool van de accu.

Wanneer jij nu vanaf de min-pool een extra draad naar het motoblok doet, dan zul je beleven dat die draad in 'no time' de isolatie die eromheen zit smelt en vastbakt aan het ijzer waar die in de buurt komt. Want, dan maak je een directe elektrische verbinding -zonder verbruiker- = zonder weerstand = kortsluiting.

Als je merkt, dat de clackson een pietepeuterig geluidje maakt, dan heb je te weinig 'aarde' daar. Als je merkt dat je lichten maar flouwtjes branden, dan heb je te weinig 'aarde' daar. (Met de plus aan de carrosserie is dit dus weinig stroomtoevoer). Dan kan het zin hebben om naast de hoofdkabel die naar de startmotor gaat nog een dunnere draad rechtstreeks naar de koets (het chassis) aan te leggen, om de stroomverbruikers die daaraan 'hangen' beter van stroom te voorzien.

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-12-2011 6:58 pm
lonnekerri
(@lonnekerri)
Lid

oek bedankt voor de snelle reactie. Zoals je het zegt zit is mijn kabelboom idd. aangesloten (+pool aan de carrosserie en de -pool aan de kabelboom.) ik laat de kabel iig. wel achterwege want de verlichting is prima( claxon kan ik nog niet proberen omdat deze nog niet is aangesloten) . mocht ik nog ergens slechte aarde hebben kan ik er altijd nog een dun kabeltje in maken.

mvg. Richard

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-12-2011 11:04 pm
Share: