Menu Sluiten

Forum

lekschakelaar inbou...
 
Notifications

lekschakelaar inbouwen  

 
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

hallo spit-vrienden

wie kan mij,een electro-leek, stap voor stap uitleggen hoe ik een lekschakelaar met massapik moet aansluiten en waar ik op moet letten.

de schakelaar wil ik in de achterruimte aanbrengen(kofferruimte) maar de accu zit voorin.

welke dikte draad moet ik gebruiken enz laat maar weten ,alle info welkom

gr john

Citaat
Geplaatst : 02-11-2010 10:10 pm
Cor Voerman
(@voerpijl)
Lid

beste john,

ik ben geen elektroleek maar ik heb geen flauw benul wat je bedoelt met een lekschakelaar en dan ook nog achterin?

misschien wat verduidelijking.

groet cor""

ReageerCitaat
Geplaatst : 02-11-2010 11:42 pm
Cor Voerman
(@voerpijl)
Lid

beste john,

ik ben geen elektroleek maar ik heb geen flauw benul wat je bedoelt met een lekschakelaar en dan ook nog achterin?

misschien wat verduidelijking.

groet cor""

ReageerCitaat
Geplaatst : 02-11-2010 11:43 pm
henkh
(@henkh)
Lid

Hallo John,

Bedoel je soms een massaschakelaar of massaslot.?

En waarom in de kofferbak, ik heb er een het dashboard kastje gebouwd, net achter de accu.

Zo werkt hij ook nog als eenvoudige diefstalbeveiliging (startonderbreking).

Als ik wist hoe je foto's moet plaatsen liet ik je wel een paar foto's zien.

groet Henk

ReageerCitaat
Geplaatst : 03-11-2010 12:08 am
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

juist henk

dat bedoel ik,een massaschakelaar om de lekstroom tegen te gaan en tevens beveiliging,

onder het dachbordkastje is een optie maar ik dacht als de kap open is ,is dat minder veilg als achter in de kofferklep.

Ik kan nu nog overal goed bij want alles ligt nog open,dus draaden trekken is geen probleem

nu rest nog de vraag: hoe sluit ik hem aan. gr john

ReageerCitaat
Geplaatst : 03-11-2010 10:17 pm
henkh
(@henkh)
Lid

Hallo John,

Ik snap niet goed wat je bedoeld met ' minder veilg als achter in de kofferklep'. Het is gewoon een schakelaar warmee je de massa draad van de accu onderbreekt. (De draad aan de minpool dus).

Ik heb de dikke draad welke vanaf de minpool van de accu naar, in mijn geval, het belhouse loopt doorgeknipt en daar de schakelaar tussengezet, vervolgens een gat, voor de sleutel, in het schutbord achter de accu geboord en daar de schakelaar gemonteerd.

Nu kan ik door mijn hand in het dashboardkastje te steken de schakelaar bedienen en, indien gewenst, het circuit onderbreken.

IK heb deze schakelaar ingebouwd.

www.paruzzi.com/webwinkel/

groet Henk

ReageerCitaat
Geplaatst : 03-11-2010 11:08 pm
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

hallo

bedankt voor jullie reacktie,s,al vind ik dat er ,in het algemeen vervelend,gereageerd word op vragen, en er naar mijn mening ,om de vraag heen wordt gedraaid.

ik wil gewoon weten hoe ik dat ding in moet bouwen en waar ik op moet letten!!!

ik wist de naam niet precies maar het was om de stroom te onderbreken en bij lang stil staan je accu niet leeg trok,tevens soort extra startsleutel . mij leek het achterin de klep "veiliger"want als je een massa sleutel heb kun je toch makkelijker in je dachbordkastje dan achter in deklep ,die op slot zit.

Maar om dit zo allemaal toetelichten is öm de vraag hem draaien, ik wilde alleen weten hoe.???

niet dat ik nu kwaad ben of zo ,maar ik vind dat een forum zo gebruikt moet worden.

ReageerCitaat
Geplaatst : 06-11-2010 11:59 pm
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

Even op andere volgorde, waar je op moet letten, als je de lekschakelaar in de koffer wilt monteren:

Er gaan meters dikke draad bijkomen. De nieuwe aardkabel moet namelijk minstens 2 zo dik worden om te veel spanningsverlies bij starten te voorkomen. Verder geldt voor iedere lek-startonderbrekings- beveiligings- crash-schakelaar, dat een klok en ook veel autoradioos wel altijd een heel klein beetje stroom willen zien. Overigens is de zelfontlading van een accu, die dus gewoon doorgaat, groter als de lekstroom, als de bedrading tenminste niet verrot is.

Als je hem toch in de koffer wilt hebben, zullen de startonderbreking en beveiligingsfuncties snel vergeten worden, als je daar eerst de koffer voor moet openen. Als crash schakelaar, waar je niet bij kunt vanuit je stoel, werkt die positie al helemaal niet.

Het inbouwen: Je moet de minkabel van de accu verlengen naar de schakelaar, en van de schakelaar naar het originele aansluitpunt op de motor trekken. Je kunt geen massapik op de schakelaar gebruiken, omdat de carosserie van de spit niet goed aan de motor en het chassis vastzit elektrisch gezien. Je moet dus ook weer een kabel van de schakelaar naar de motor brengen. Mechanisch is het makkelijk: Aan de de rechterkant van de auto is op de vloer een handig gootje, en ook de doorvoering naar de koffer is bijna klaar. Rechts bovenin de koffer is ook ruiimte genoeg.

Ik hoop dat dit verhaal voor een "elektroleek" helpt.

Maar misschien mag ik er nog wat advies tegenaan gooien? De lekschakelaar hoort kort bij de accu te zitten. Als ie als anti-diefstal-schakelaar moet dienen is een in-lin zekering van 1 A parallel handig om klok en autoradio aan de praat te houden. De zekering blaast als ergeprobeert wordt te starten zonder de beveiliging uit te schakelen. Als crashschakelaar moet de bediening van uit je stoel, en voor hulpverleners duidelijk gemarkeerd en bereikbaar zijn.

Als je je accu wilt sparen bij lange rijpauzes, bouw hem uit, neem hem mee, en laad hem iedere maand een keertje bij. ""

ReageerCitaat
Geplaatst : 07-11-2010 12:42 pm
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

oke jos

hier kan ik wat mee ,al is het moeilijke taal voor mij

als ik het goed begrijp ,achterin bouwen is niet logisch

geen probleem,je hebt mij overtuigd , dan gaat ie kort bij de accu zoals henk aangeeft in het dachbord kastje

dus de massaschakelaar komt tussen de minkabel van de accu en het aansluitpunt van de motor ??

en de klokjes en radio waar je het over hebt ,daar had ik nog niet aangedacht,!!! hoe hou ik die dan intact of moeten die telkens goed gezet worden als je de massaschakelaar eruit hebt gehad??

ReageerCitaat
Geplaatst : 07-11-2010 9:47 pm
henkh
(@henkh)
Lid

Hallo John,

Ik vind het jammer dat je vind dat er, en ik citeer " ........in het algemeen vervelend,gereageerd word op vragen, en er naar mijn mening ,om de vraag heen wordt gedraaid..... " .

Ik wilde je alleen maar helpen en laten zien hoe ik het gedaan heb. Zeker gezien het feit dat ik in eerste instantie niet precies begreep wat je bedoelde (ik was niet de enige) en zoals je zelf zei alle info welkom was.

groet Henk

ReageerCitaat
Geplaatst : 07-11-2010 10:34 pm
Jos Okhuijsen
(@josok)
Lid

Even aanvullen nog: Aan de min accuklem zitten 2 draden, die moeten beide onderbroken worden, gaan dus beide door de startonderbreker.

(Anders loopt de startstroom via allerlei draden en verbindingen die daar niet voor bedoeld zijn, brand zou het gevolg kunnen zijn. )

Constante stroom voor radio en klok krijg je door een kleine zekering parellel over de schakelaar te zetten. Er zijn zekeringhouders met draadjes te koop, die draadjes komen dus aan de verbindingen van de schakelaar. Een ampere is genoeg, de binnenverlichting blijft dan ook werken.

Forums(of fora voor de taalpuristen) zijn bedoeld om meerdere mensen te helpen. Antwoorden op jouw vraag zijn misschien ook voor anderen ineressant. Ook de antwoorden waar jij direct niets mee kunt. Jouw vraag is geen persoonlijk eigendom, en de antwoorden ook niet. Er zijn geen betaalde medewerkers, alleen maar mede- hobbyisten. Daarom zijn we blij met ieder antwoord. Er zijn zoveel mensen die alleen maar lezen en niet eens de moeite nemen om te helpen. Niet iedereen kan zijn probleem precies omschrijven, en niet iedereen kan iedere vraag precies goed beantwoorden. Maar iedere poging te vragen en ieder antwoord is een stapje in de goede richting.

Het is ook erg makkelijk om geschreven berichten verkeerd op te vatten. Je kunt de glimlach, die er achter zit, niet zien. Dus de moraal van dit verhaal: Fora zijn publiek, niet persoonlijk en privé. We hebben er allemaal wat aan, en we helpen elkaar. Als je vraagt hoort die vraag aan iedereen te zijn en als je antwoord,en je vind dat je er een naam boven moet zetten "Beste John" ofzo, dan hoort het misschien niet in het forum thuis. En dit verhaal hoort niet in dit draadje thuis, doe ik het toch weer verkeerd ""

ReageerCitaat
Geplaatst : 08-11-2010 1:52 pm
Ron Breukelman
(@ron)
Lid

[quote="johnswaans"]

hallo

bedankt voor jullie reacktie,s,al vind ik dat er ,in het algemeen vervelend,gereageerd word op vragen, en er naar mijn mening ,om de vraag heen wordt gedraaid.

ik wil gewoon weten hoe ik dat ding in moet bouwen en waar ik op moet letten!!!

John,

Je krijgt het antwoord zoals de vraag gesteld is. Als het antwoord onduidelijk is, stel jezelf dan de vraag of je eigen vraag wel helder was. Meestal stellen we een vraag, uitgaande van onze eigen beleving. Maar dat is niet de beleving van de ander. Die stapt er vers in en vraagt naar dingen die voor jouw heel logisch zijn. Dat kan vervelend overkomen, maar is zeker niet zo bedoeld.

Tip: probeer zoveel mogelijk onderdelen de namen te geven die gebruikelijk zijn, Engels of Nederlands. Gebruik daarvoor een catalogus van een onderdelelenleverancier. Dat sluit een groot deel van de misverstanden uit.

Heel veel succes met het inbouwen van je massaschakelaar. Ik heb er al jaren een in mijn spit zitten. Hij werkt prima en is bedrijfszeker door zijn eenvoud.

Ron

[/quote]

ReageerCitaat
Geplaatst : 08-11-2010 4:38 pm
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

hallo spitvrienden (dat hoop ik teminste nog)

sorry dat ik wat "bot" heb gereageerd maar dat was echt niet de bedoeling

ik weet dat iedereen die reageerd tenslotte reageerd om je te helpen

ik zal in het vervolg eerst een keer nadenken voordat ik reageer. voor mij was de naam lekschAKELAAR al diverse keren gevallen en had er ook al een gehaald bij de autohandel en die wist meteen wat ik bedoelde ,dus ik dacht dat ding heet zo.

dedankt voor jullie reactie ,ik zal een poging wagen om hem in te bouwen gr john

ReageerCitaat
Geplaatst : 10-11-2010 11:11 pm
Share: