Menu Sluiten

Forum

Kaartleeslampje
 
Notifications

Kaartleeslampje  

 
henkh
(@henkh)
Lid

Na de renovatie van mijn dashboard vond ik een kaartleeslampje als accessoire wel een leuk item. Ik zag ze op Ebay en Marktplaats wel eens voorbij komen maar ik dacht altijd dat je er een gat voor moest boren in het (nieuwe) dashboard en dat hield me een beetje tegen. Tot ik er laatst een voor niet te duur kon kopen en er achter kwam dat deze in een al aanwezig gat achter de zwarte stootrand, ergens halverwege het midden van het hand- schoenenkastje gemonteerd moest worden, ben ik overstag gegaan.

Dus ik weet nu waar hij moet, maar nú het elektriek..... Ik heb een elektrisch schema gevonden van een Triumph Spitfire 1500TC waar dit lampje als accessiore is opgenomen. In dit schema is deze direct aangesloten op het middelste contact van de lichtschakelaar. Dit houdt in dat het lampje aangaat als het (dim)licht ingeschakeld wordt, lijkt me ook logisch want overdag kun je de kaart zo ook wel lezen. Maar het volgende wat in me opkomt is dat op deze manier het kaartleeslampje altijd brand als het licht aan is.... Toch, of niet...??

Wie weet het..?

""


groet Henk

Citaat
Geplaatst : 01-02-2012 10:25 pm
Ron Breukelman
(@ron)
Lid

Henk,

Wees gerust. Het lampje brand alleen wanneer hij naar beneden geklapt is. Er zit een schakelaar in die hem uitschakelt als het lampje naar de horizontale positie wordt geklapt, de ruststand dus.

Het is echter wel zo dat die schakelaartjes maar ook de lampscharnieren aan slijtage onderhevig kunnen zijn en als, door beweging van de auto, het lampje wat uit de positie zakt dan kan het lampje soms wel eens gaan branden. Maar de stroomafname is beperkt dus dat is niet zo erg, toch?

Succes.

ReageerCitaat
Geplaatst : 02-02-2012 10:45 am
Ton van der Linden
(@tonlinden)
Lid

Klopt helemaal het lampje werkt alleen als stads/dimlicht aanstaat

in mijn late 1500 zit hij in het midden van de bovenste stalen rand van je handschoenen kastje

Succes met monteren

Ton

ReageerCitaat
Geplaatst : 02-02-2012 8:53 pm
henkh
(@henkh)
Lid

Ha ha,.... Dat verklaart ook het feit dat ik bij het doormeten van het lampje de ene keer wel contact maakte en de ander keer niet. Onwillekeurig knikte ik het lampje bij de verschillende doormeetpogingen (3x woordwaarde) zo dat ik d.m.v. het ingebouwde schakelaartje het contact af en toe verbrak.
Goed van jou, ik was al aan het prakkizeren of ik er misschien een klein schakelaartje tussen zou zetten.

Bedankt voor jullie adviezen.

Henk

O ja, weet je ook hoeveel watt het gloeilampje origineel is?

ReageerCitaat
Geplaatst : 03-02-2012 1:55 am
René Westerveld
(@saxofoon)
Lid

Hoi Henk,

Als het goed is zit er een zwarte onderbreking bij de eerste knik bij de montage schroef kant. Dit schakelt hem uit en aan als je hem kantelt. Het wattage van het lampje wat er origineel inzit is 4W. Zie de moss catalogus pagina 125. Bestelnummer GLB233. Als het goed is moet je hem aansluiten op de dashboard-verlichting.

Groetjes René.

ReageerCitaat
Geplaatst : 31-05-2012 1:39 am
Share: