Menu Sluiten

Forum

Claxon doet het som...
 
Notifications

Claxon doet het soms niet  

 
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Al jaren zoek ik naar de reden dat mijn claxon het soms niet doet. Uiteraard heb ik de messing ring in het stuurwielhuis goed schoongemaakt en ook de messing pen die van het drukcontact in het stuurwiel komt. Eerst dacht ik dat hij het alleen in de stand waarin het stuurwiel meestal staat (rechtuit) niet goed deed, maar de stand van het stuurwiel wijzigen bleek niet de oplossing. Dus het is blijkbaar niet zo dat het punt waarop de pen meestal op het messingvlak zit, versleten is.

Ik vermoed nu dat, in sommige standen, de aarding van het stuurhuis niet goed is maar kan het niet meten. Want, als ik de claxon, bij stilstaande auto en in de rechtuitrijstand, eenmaal weer aan de gang heb, blijft hij het doen. Pas bij de volgende rit blijkt dan toch weer dat hij het (in de rechtuitrijstand) niet doet.

Wie weet raad?

Citaat
Geplaatst : 04-08-2015 12:37 pm
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Ik heb het inmiddels zelf gevonden. De sleepring onder het stuur moet aarde zijn. En dat was hij niet in de rechtuitsatnd maar wel in de bochten. Die aarde komt waarschijnlijk gewoon via de stuurstang. In de stuurstang zit, bij een MK4, een kruiskoppelingetje vlakbij het stuurhuis. Als je niet weet dat het er is, zie je het niet want het zit precies in de steun voor het stuurhuis. Die kruiskopeling bevat rubberen delen die blijkbaar, zeker in de rechtuitstand wanneer er dus nauwelijks druk wordt uitgeoefend, isolatie van de stuurstang veroorzaken. Ik heb die kruiskoppeling jaren geleden vernieuwd. Want op de oude waren de rubbertjes aan gort en dan heb je behoorlijke stuurspeling.

Ik heb dus nu een draadje van de stuurhuis/stuurstangkoppeling over die kruiskoppeling gelegd en met een slangenklem hoger aan de stuurstang vastgemaakt.

Probleem opgelost!

ReageerCitaat
Geplaatst : 26-09-2015 12:34 pm
Geert Paul Weeda
(@geertpaul)
Lid

Hoi Ron, goed dat je het gevonden hebt. Het is een probleem wat vaker voor komt. In het verleden (toen mijn Spit nog reed) heb ik hetzelfde euvel gehad. De claxon ging willekeurig af. Er was een sportstuur gemonteerd en er was aan de stift van de claxon geknutseld, waardoor die niet altijd meer werkte wanneer je dat wilde en ook wanneer je dat niet wilde. Mijn oplossing was toen heel simpel door een drukknop op het dashboard te monteren (wettelijk toegestaan), waardoor ik een claxon had die het deed wanneer dat nodig was. De draad vanaf de stuurstang/huis aan de drukknop verbonden.
Geertpaul

ReageerCitaat
Geplaatst : 27-09-2015 4:26 pm
Share: