Forum
Benzine lekkage door tank

De laatste paar keer rijden met mijn spit, lekte hij aan het einde van de rit benzine.
Na onderzoek, had dit te maken met vuil afgezet tegen het rubberen conische dingetje wordt omhoog wordt geduwd door de vlotter. Dat heet volgens mij de vlotternaald.
Na deze schoon te hebben gemaakt en daarna een nieuw filter te plaatsen, was het probleem weer even opgelost.
Helaas na de volgende rit begon hij weer te lekken.
De benzinetank (geheel origineel nog) is toch echt bovenaan mijn TODO-lijst gekomen.
Maar wat is wijsheid?
Is het slimmer om te sealen of is het beter een nieuwe tank te kopen. Ik doe de reparatie het liefst zo goedkoop mogelijk, maar wie heeft er een goed advies?
Sealen lijkt me een mooi idee, maar wie weet een goed merk? Er is gewoon teveel op de markt...
Ben benieuwd....

Onderhand hebben zestig mensen je bericht gelezen, maar, niemand geeft nog antwoord.
Wat je aan lekkage ervaart komt voort uit de ouderdom van je auto enerzijds en de agressieviteit van de tegenwoordige benzine anderzijds.
De 'groene' benzine die we tegenwoordig opgedrongen krijgen tast de oppervlakte van de binnenwand van de tank aan, waar zich in de loop van tientallen jaren toch een 'biologische' afzetting heeft gehecht. Die afzetting komt nu los.
Het duurt heel lang wanneer je met je gewone filters die rommel uit de tank wilt opvangen en je zult dan veelvuldig de filters moeten legen of vervangen.
Toen ik de 'download' samenstelde uit de berichten uit de twee vorige versies van dit forum ben ik 'methoden' tegengekomen om de tank van binnen 'schoon' te maken en te conserveren. Het is wel een paar honderd pagina's tekst die je moet doorlopen, maar de behandeling van dit onderwerp staat wel allemaal bij elkaar.
Het komt er op neer dat de tank uit de auto gehaald wordt en vastgebonden op een betonmolen, gevuld met grof zand, steenslag en water, en dan een paar uurtjes laten draaien waarbij de stand van de trommel van de molen telkens een tandje verzet wordt. Zo raak je op den duur elk deel van het oppervlak en kan je tenslotte de tank leeg laten lopen. Nog een paar keer met schoon water spoelen. Dan moet de troep er uit zijn. Ik herinner me niet dat er enig bepaald product tevoorschijn kwam wat als 'sealing' werd gebruikt; laat staan dat er na een paar jaar een bericht kwam over de goede ervaring daarmee. Zulke berichten komen er eigenlijk nooit op dit forum.
Toch moet het mogelijk zijn om bij een bedrijf wat in 'coating' doet een goed advies te krijgen over een middel wat bestand is tegen de tegenwoordige benzine.
Laat je ons weten hoe je het uiteindelijk oplost? Het probleem waar je tegenaaan loopt, daar zullen we allemaal mee te maken krijgen.

Fournier, dank voor je antwoord.
Ondertussen wat gegoogled:
1. Tankcure. Volgens mij stond ze ook met een standje op Houten. De site is een beetje summier, dus ik bel ze morgen even.
Kosten: ongeveer 70 euro
2. Fertan (fedox en tamox)
Kosten: ongeveer 90 euro
3. Kreem
Kosten: ongeveer 75 euro
Deze drie zijn gebaseerd op een 2-componenten seal aan de binnenzijde van de tank. Het blijkt wel een uitgebreid proces te zijn.... De tank is inmiddels uitgebouwd, ik zal even wat foto's maken van de binnenzijde met een nieuw speeltje van ons.


Ja, als je deze plaatjes gezien hebt, wil je er wel wat aan doen. Een andere tank zal je waarschijnlijk geen acceptabelere plaatjes opleveren. Dus; maar even de handen uit de mouwen. Wiens product je dan gebruikt zal niet alles uitmaken, denk ik. Als het etiket maar aangeeft dat het (de tegenwoordige) benzine bestendig is. Dat zou ik toch zeker navragen. En dan, bij een materieel verhuurbedrijf een betonmolentje huren voor een dag en draaien maar.

Inderdaad, dat klinkt wel goed. Ik lees veel boutjes en moertjes ipv zand. Voor mijn gevoel is zand in mijn tank niet echt lekker wanneer je het er weer uit wilt krijgen. Vooral omdat de openingen van de tank verdiept in de tank liggen. Een moertje kan je beter horen, en weet je dus zeker wanneer ze eruit zijn.
Dus TODO:
Betonmolen
moertjes en boutjes
Sealant




Hallo Jos,
Dat noemen ze Gom. Als benzine te lang in de tank zit krijg je inderdaad een gom-achtige subsatantie die je hele benzine systeem kan vervuilen en je filter doet dichtslaan. Dus het hele systeem even checken en evt schoonmaken. De ontbranding van deze oude benzine zal ook minder zijn.
Groet Karel

Bedankt voor het meedenken, maar oude benzine was het niet. De auto heeft "maar" 2 maanden stilgestaan. Maar terugdenkend wat er nu anders was, bedacht ik dat ik het reservetankje erbijgekieperd had. Het sliertje plastic is uit dat reservetankje gekomen. De dop had dat soort randjes over.
Ik heb nooit aan een brandstof-filter gewild, omdat alles wat je toevoegd op zich ook een nieuwe bron van storingen oplevert. Maar nu toch er maar eentje opgezet. Het autootje loopt weer heerlijk. Nu echt winterrijden op de ijswegen hier. Het was wel even wennen want achterwielaandrijving op ijs is toch even wat anders. Maar de beheersbaarheid is dan toch weer beter als een voor- of vierwielaandrijver. Sorry voor het off-topic stukje.
Groetjes,
Jos

Kwam daarnet nog een item tegen op: http://www.rustbuster.nl/Fertan/Tapox.htm

Ja, klopt, die zit tussen die drie. Kosten ongeveer 90 euro, dus ben toch voor tankcure gegaan aangezien het hetzelfde spul is ongeveer.
Even een update, de tank is inmiddels kaal (afbijt) aan gezien de tank getectyleerd was en mijn handen de hele tijd zwart werden.
Straks primer eroverheen en dan de cure...

Zo dat was wel een werkje.
Na het primeren, de tankcure gedaan.
Daarna 2 weken voor de (gas)kachel gestaan.
Eergisteren alles mooi zwart gespoten en vandaag was het zover:
Morgen even naar de lokale garage om even een benzineleiding te maken, van de week vind ik wel even tijd om hem in te bouwen.
Wachten op een nieuw rubber voor de vlotter van Ruud Sipkema.
Dan wachten op zon.
Dank voor de adviezen!