Menu Sluiten

Forum

Afstellen portierra...
 
Notifications

Afstellen portierramen  

 
henkh
(@henkh)
Lid

Al een tijdje irriteerde ik me aan het feit dat, bij het omhoogdraaien van de portierramen, deze niet goed aansloten op de voorruitstijl. Ik had al eens wat vulringen geplaatst bij de onderste bevestigingspunten van de verticale geleiders, maar erg tevreden was ik er nog niet over. Tot dat ik het idee kreeg om de spacerblocks (WL207 613326 op de tekening en eerste foto) te verplaatsen naar de andere zijde. Dit is een kwestie van in totaal vier boutjes en moertjes losdraaien, spacerblocks er tussenuit pielen, aan de voorzijde er weer tussen prutsen, boutjes en moertjes er weer op, panelen er weer voor, en klaar. Mijn theorie was dat bij het verplaatsen van de spacerblocks naar de tegenoverliggende zijde het raam, bij het omhoogdraaien, naar precies de tegenovergestelde richting wordt gedwongen. En zowaar het werkt. Resultaat, mooi aansluitende portierramen (zie de laatste foto).

groet Henk

""

""

""


Citaat
Geplaatst : 04-10-2011 11:40 pm
Ben Vriens
(@ben)
Lid

Beste Henk

Henk ik denk dat je art 613326 ipv wl207. Als dit inderdaad het geval is begrijp ik het nog niet helemaal, want op het geleide blok zit toch een vast geleide bobbeltje en een demonteerbaar (spacerblocks).Heb je misschien 619509 omgedraaidt of zo.

Ik heb nl. de portieren pas samengesteld maar nog niet gemonteerd, zodat ik nog niet weet of alles goed aansluit. Wat overigens ook vaak voorkomt is dat het raamframe naar beneden ontzet is en daardoor het raam ook niet meer in de juiste hoek aansluit.

Ben

ReageerCitaat
Geplaatst : 05-10-2011 12:28 am
henkh
(@henkh)
Lid

Hallo Ben,

Je hebt helemaal gelijk, het is natuurlijk nr. 613326. wl207 is het sluitringetje. Dit spacerblock (613326) zat aan de achterzijde van nr. 619509 (zoals te zien is op de tekening) gemonteerd. Deze heb ik nu dus aan de voorzijde geplaatst. De eerste foto laat dus het betreffende spacerbock zien.

De hoek van het raamframe kun je enigzins beinvloeden door de vier bouten iets los te draaien en op die manier het frame in een iets andere hoek manoeuvreren.

groet Henk

ReageerCitaat
Geplaatst : 05-10-2011 1:22 am
Karel Prinsen
(@karelp)
Lid

Hallo Henk,

Zo te zien een goede oplossing. Kort geleden heb ik de binnenzijde van de deuren en het draaimechanisme gerestaureerd.

Om een goede passing op het raamprofiel te krijgen heb ik aan de onderzijde van de achterste verticale geleider vulringen geplaatst. Daardoor kreeg ik een goed resultaat.

Als ik me goed herinner dan heeft het kunststof blokje aan een zijde een holletje, wat weer in een bolling moet vallen om het blokje op z'n plaats te houden. Hierdoor kan het niet meer wegschuiven bij het op- en neer draaien van het raam. Gaat het kunststof blokje nu niet verdraaien omdat het alleen maar op z'n plaats wordt gehouden door het boutje met moertje?

Even terzijde, ik vindt dat je goed bezig bent om dingen uit te proberen en het daarna op dit forum te publiceren. Dit houdt ons forum in "leven"

Groet Karel

ReageerCitaat
Geplaatst : 05-10-2011 6:58 pm
henkh
(@henkh)
Lid

Hallo Karel,

Dat zou je denken hè, maar de bolling waar je het over hebt zit ook aan de andere zijde. Op de onderdelen tekening zie je achter onderdeelnummer 619509 een 4 tussen haakjes staan en zoals je wel weet betekent dat er van dat onderdeel 4 dezelfde aangebracht zijn. En omdat ze voor en achter, links en rechts nodig zijn, moeten ze dan ook 'in spiegelbeeld' gebruikt kunnen worden.

groet Henk


ReageerCitaat
Geplaatst : 06-10-2011 2:47 am
Karel Prinsen
(@karelp)
Lid

Hallo Henk,

Zou zomaar kunnen kloppen wat je schrijft. Weet ik niet meer zo uit het hoofd. Ik zal over 10jaar dit eens checken als ik het draaimechanisme weer eens los ga halen ""

Groet Karel

ReageerCitaat
Geplaatst : 08-10-2011 1:10 am
Share: