Menu Sluiten

Forum

trekhaak MK3
 
Notifications

trekhaak MK3  

 
Rob de Bie
(@rob-debieziggo-nl)
Lid

Forumgenoten,

Wie kan mij vertellen of er aan een MK3 een trekhaak gemonteerd kan/mag worden?

Heeft iemand hier ervaring mee?

alvast bedankt Rob

Citaat
Geplaatst : 15-04-2013 4:00 pm
fournier
(@fournier)
Lid

British Leyland Nederland heeft bij het aanbieden van de Spitfire bij de RDW voor toelating in Nederland echt niet de kosten op zijn nek gehaald om bij die toelating ook nog een toegelaten trekgewicht vast te laten stellen. Dit soort auto's was en is natuurlijk ook niet bepaald 'bestemd' voor het gebruik met een aanhanger. Qua regelgeving kom je dus in de algemeenheden terecht.
Dat betekent; een niet-gekeurde trekhaak. Daarmee mag je dus maximaal 750 kg 'aan de haak' hebben, met de beperking dat de aanhanger niet zwaarder dan de auto mag zijn.
Nu is het zo, dat de Spitfire in verhouding al weinig 'druk' op de achterwielen heeft, het meeste gewicht drukt op de voorwielen. Dus heeft deze auto de neiging om achter 'uit te breken'. Voor je het weet rijd je achterstevoren. Omdat er achterwielaandrijving is, wordt deze neiging nog versterkt. Met een beetje teveel gas op een glad wegdek, keert hij zomaar om. Met een aanhanger wordt er meer trekkracht gevraagd, dus, daardoor heb je al wat minder grip.
Het is dus raadzaam de aanhanger 'geremd' te hebben om 'scharen' te voorkomen.
Hoe minder de aanhanger weegt, deste minder nadeel zal je ondervinden bij gecombineerd gebruik.
Als je een overdrive op de auto hebt, kan je je afvragen of je er goed aan doet die bij het aanhangergebruik te benutten. Niettemin, deze zelfde overdrive vinden we terug in veel zwaardere auto's (2500 bvb), dus die kan wel wat hebben. Het is meer de vraag of het versnellingsbakje zelf het verdraagt. Met name in de derde versnelling kan het kritiek zijn, omdat de overbrenging dan via de tandwielen en over twee assen loopt. In 4 heb je 'prise directe', dus de overbrenging loopt over de klauwkoppelingen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 15-04-2013 4:36 pm
Jan Bosklopper
(@jbosklopper)
Lid

Hallo Rob,

Trekhaken voor de MK3 zijn verkrijgbaar bij www.watling-towbar.co.uk

Je krijgt ze eventueel kompleet aangeleverd. Alleen de stekkerdoos niet mee bestellen, daar ze een andere connector hebben.

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-04-2013 11:11 am
Share: