Menu Sluiten

Forum

smeerpunten en opvu...
 
Notifications

smeerpunten en opvulplaatjes  

 
Joost Oosterbroek
(@g-w-j-oosterbroek)
Lid

L.S.

Ik heb wat vraagjes.

Ik heb voor een paar dagen de spitfire eens doorgesmeerd, voor de stuurinrichting en voor en achter de wheelhubs en zoals beschreven staat in haynes.

Trunnions doe ik regelmatig met slangetje van een infuus en injectiespuit…

Hierin (haynes) staan dus maar drie smeer punten in vermeld, in forumtopic “vetnippels”, worden nog meer smeerpunten genoemd.

Quote

Alle kruiskoppelingen van aandrijfassen,cardanas (schroefjes verwijderen en lange smeernippel monteren, daarna weer terug monteren, doorpompen tot het vet uit de naaldlagerhuisje komt en oude vet afvegen

Unquote

Deze heb ik dus niet kunnen vinden, een tijdje onder de spit gelegen maar nee, zag niks.

Ook maar eens even naar de kruisjes gekeken om dat ik toch alweer een tijdje een geluid achter hoor waarvan ik vermoed dat het of de wiellagers of de kruisjes zijn (als ik het forum mag geloven) en zat te bedenken waar je nou toch die plaatjes tussen moet steken…..

Nu ben ik nogal visueeel ingesteld en vraag me af of iemand een foto heeft waar die opvulplaatjes moeten komen?

En waar die extra smeerpunten nu dan precies zitten?

Hoor graag

Citaat
Geplaatst : 28-10-2013 12:04 pm
henk.t.a.c.
(@henk-t-a-c)
Lid

Goedenavond Joost,

Kijk even op de website www.spitfire1500.nl en dan onder kopje onderhoud.

Daar vind je een tekening van het chassis van de Spitfire waar de smeerpunten zitten van vet of olie.

Als je meerdere vragen hebt wat betreft je Spitfire,kom dan 10 november naar Houten op de onderdelendag en bezoek daar de TSC stand.

Henk Meijerink.

Woordvoerder TAC.

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-10-2013 11:31 pm
fournier
(@fournier)
Lid

Wat de kruiskoppelingen betreft, ik ben het -na mijn Mk2- nog niet weer tegengekomen dat er in de kruisjes inderdaad een vetnippel zat of kon worden aangebracht. "Lubricated for life" is toch meer gangbaar, blijkbaar. In elk geval; nu ik pas weer een Spit heb gekocht, die jarenlang heeft stilgestaan, zal ik de cardanas er onderuit halen om de kruiskoppelingen stuk voor stuk 'open' te maken om de vetpotjes weer van vers vet te voorzien.
De 'plaatjes' waar sprake van is, die worden aangebracht wanneer de kruisjes in de gaffels heen en weer kunnen gaan. Die speling is vaak niet meer dan enkele tienden millimeters. Daarom is het dan ook genoeg om er een plaatje tussen te leggen ter dikte van de wand van een cola-blikje.
Je moet het zo zien; in de ogen aan het eind van de gaffels steken de uiteinden van het kruisje. Rondom die uiteinden lager naaldjes aangebracht die opgesloten zitten in een potje wat in het oog van de gaffel past. Om te voorkomen dat het potje door de middelpuntvliedende kracht weer uit het oog van de gaffel schiet, is er in dat oog evenwijdig aan de buitenkant van het oog een randje uitgefreesd waarin een springveer-ringetje wordt aangebracht. Dit ringetje houdt het potje op zijn plaats.
Als je nu een dop uit de doppendoos neemt die net binnen de cirkel van dat veer-ringetje past, kan je daarmee het potje stuitend tegen het uiteinde van het kruisje tikken. Als er dan tussen de bodem van het potje en het veer-ringetje iets ruimte zit, kan het kruisje dus het potje tegen het veer-ringetje aandrukken en de ruimte die je daarnet nog buiten het potje waarnam, zit nu dus aan de binnekant van het potje. Dit betekent dat het kruisje 'speling' heeft aan beide uiteinden in de potjes en dus -tikkend- de speelruimte heen en weer gaand gebruikt.
Als je nu een -passend- rondje uit een blikje knipt en op de bodem (buitenkant) van het potje legt en dán het veerringetje (nog) in de groefje kunt krijgen, ben je de tik wellicht kwijt. Als er veel speling is, aan beide kanten een rondje blik aanbrengen.
In elk geval kan je de potjes aan de vier uiteinden van de kruisjes met vers vet vullen. Daarvoor moet je de vier veer-ringetjes uit de gaffelogen halen. Als je dan de as in je ene hand omhoog houdt, tik je met een hamer op de rand van een oog zodat het potje van de 'weeromslag' vanzelf naar buiten komt. Zodra je het potje kunt aanvatten met een waterpomptang, kun je het potje uit het oog wrikken.

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-10-2013 11:31 pm
henk.t.a.c.
(@henk-t-a-c)
Lid

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-10-2013 11:31 pm
henk.t.a.c.
(@henk-t-a-c)
Lid

ReageerCitaat
Geplaatst : 28-10-2013 11:31 pm
Joost Oosterbroek
(@g-w-j-oosterbroek)
Lid

L.S.

Henk,

Die tekening is dezelfde als in de haynes en de smeer punten daarin vermeld heb ik gevonden,bedankt, laatste twee reacties van je zijn blanco...?

Fournier

Begint me nu een beetje te dagen.... bedankt, zal er weer eens onder kruipen.

Joost

ReageerCitaat
Geplaatst : 29-10-2013 12:24 pm
Share: