Menu Sluiten

Forum

Montage olie temper...
 
Notifications

Montage olie temperatuur meter deel 1 < update 1 >  

 
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Ik wilde al langer een olietemperatuurmeter in mijn dashboard inbouwen en dat blijkt toch niet zo simpel, ook omdat dat geen standaard optie was vanaf de fabriek. Hieronder een kort verslag tot nu toe.

Deel 1.

Op E-bay een Smiths olietemperatuurmeter gevonden zonder schaalaanduiding en deze voor 20 euro kunnen bemachtigen.
Radio uitgebouwd ( staat toch nooit aan ). De vorige eigenaar had de radioslede aan de aluminium middenconsole gelijmd en geschroefd dus dat vergde enige moeite. Na uitbouwen een houten paneeltje met fineerlaag laten maken en hierin de olietemperatuumeter en meteen de schakelaar voor de mistlampen die ik al gemonteerd had ook opgenomen. Het relais voor de mistlampen ook meteen aan achterzijde van het paneeltje gemaakt. Daarna inbouwen en klaar met het esthetische deel van de klus.

"" "" ""

Deel 2

Het ijken van de olietemperatuurmeter. Aangezien ik geen informatie heb over de meter zelf ben ik er vanuit gegaan dat een originele Smiths sensor past bij de meter. Met gebruik van de IKEA vleesthermometer maar eens wat metingen gedaan. Eerste keer vergeten de voltage stabalizer in het circuit op te nemen waardoor de meter al snel in de rechterhoek stond. na tussenvoegen van een voltage stabalizer ( die ik nog had liggen ) kwamen de meterstanden mooi overeen met mijn verwachtingen. Op de meter staan twee kleine puntjes in het midden van de meter, die zo veronderstel ik ,de normale temp. waarde aangeven. Na meting met een bak heet water komt dit overeen met ca. 90 graden. Daarmee zal het rode MAX-vlak zo rond de 110-120 graden liggen zo schat ik. Deze waardes komen volgens mij wel overeen met de aanbevolen waardes.

"" ""

Deel 3

En dan nu het belangrijkste deel. Waar de sensor te plaatsen en hoe? Ik heb ervoor gekozen om niet een aanpassing te maken aan de olieaftapplug en ook een peilstoksensor leek me geen optie. Na wat zoeken op internet kwam ik uit bij een aantal bedrijven die een tussenschijf maken( sanwichplate ) die tussen het motorblok en het oliefilter komt. Feitelijk hetzelfde als bij een oliekoeler alleen dan zonder de thermostaat en een in-uit kanalen. Het mooie is nu dat in deze sanwichplate een tweetal openingen zitten waar een olietemperatuursensor en eventueel een oliedruksensor in geschroefd kan worden. Daarmee dacht ik de perfecte oplossing te hebben echter de afmetingen en met name de bout waarmee de sandwichschijf op het motorblok komt te zitten is alleen leverbaar in metrisch draad en wat ik nodig heb is 5/8".

En dan komt de Spitfire club van pas. Een van de clubleden heeft speciaal op maat van de spit een aluminium sandwichplate gemaakt inclusief een sparing aan de zijkant waar ik de temperatuursensor in kan schroeven. En laat ik nou op de bijeenkomt in Waalwijk bij een onderdelenleverancier ook nog eens een bout van een oliekoelerset voor een spitfire scoren!

Op dit moment gaat alles op de post voor montage in de sandwichplaat. Daarna ga ik alles monteren en zou het moeten werken.

Wat ik dan meet is de olietemperatuur ter plaatse van het oliefilter. Waar ik nog wel benieuwd naar ben is hoe de olie vanaf de carterpan door het blok loopt. Met andere woorden waar is de olie het heetst en waar het koelst (relatief gezien dan )


Zodra alles gemonteerd zit zal ik nog wat foto's posten en de meterstanden van de olietempmeter tijdens het rijden.

Ronald

Citaat
Geplaatst : 02-07-2011 6:40 pm
elmen
(@elmen)
Lid

Hallo Ronald,

Normaal gesproken kun je de olie temperatuur het best in het carter meten maar waar jij het wilt meten is ook een goede plek. Het oliefilter zit behoorlijk vooraan in het olie circuit, gewoonlijk gaat de olie na de pomp het eerst naar het filter om zodanig de motor met schone olie te smeren. Onderweg door de motor pikt de olie dan wat temperatuur op waarna het in het carter weer wat kan afkoelen. Ik denk alleen dat je met de inschatting van 90 graden wat aan de lage kant zit, als je olie voorraadje eenmaal goed op temeperatuur is zal het ongeveer 100 graden zijn, de meeste olie temperatuur meters hebben een schaal die tot 150 graden gaat waarbij het rode gebied meestal bij 120 graden begint.
Je dashboard ziet er trouwens indrukwekkend uit zo! Succes verder.

ReageerCitaat
Geplaatst : 04-07-2011 3:16 pm
Ronald de Groot
(@jodokus)
Lid

Update 06-07-2011

Krijg zonet twee foto's binnen van clublid RvdSteen met de sandwichtplate die hij voor me gemaakt heeft. Ziet er strak uit!
Sensor is al geplaatst evenals de rubberen afdichtring tussen sandwichplate en het motorblok. De tweede sealing maakt de rubberen ring van het oliefilter straks.

"" ""

Wordt vervolgd

Ronald

ReageerCitaat
Geplaatst : 06-07-2011 11:30 pm
Share: