Forum
vragen over monteren overdrive

Beste mensen,
Ik ben bezig een gebruikte overdrive + bak te monteren op mijn mk3. (helamaal het verkeerde weer voor zo'n klus, maar ik kon niet wachten) Daarbij heb ik nog enkele vragen:
- Aan welke kant moet de smalle kant van de (verkorte) as komen: aan de kant van de overdrive, of aan de kant van het differentieel?
- In het werkplaatshandboek staat dat het relais geschakeld wordt via contcaten 1 en 2 van het contactslot. Ik hoor ook meningen dat de hoofdstroom (relaispool 30) beter direct van de accu afgehaald kan worden (zodat er niet teveel gebruikers over het contactslot lopen). Wat is wijsheid?
- De bak en de overdrive zijn beiden goed lopend onder een spit vandaan gehaald, maar dat is welwat jaar geleden. Hoe kan ik aan de (nog af te tappen) olie iets zien over de kwaliteit van de bak en de overdrive?
Alvast bedankt voor jullie tips!
Groet,
Erik Arendsen

Wel, er zijn verschillende assen gebruikt in de loop der tijd. Maar voor allemaal geldt, dat het uiteinde waar er beweging in de lengterichting in zit, hoort aan de versnelingbakzijde. Dat is dus het uiteinde wat het zwaarste weegt.
De electrische bediening van de overdrive heeft twee stroomkringen; de ene spreek je als eerste aan wanneer je de schakelaar op 'aan' zet. De stroom door de electrische wikkeling is sterk en trekt met een ruk de weekijzeren kern die in het hart van de spoel ligt naar achter. Dit beweegt een hendeltje waarmee een kogeltje uit zijn zitting wordt gelicht, zodat de hydrualische druk die de pomp on de OD oplevert het mechaniek van de OD in de werkstand zet.
Nu de weekijzeren kern naar achteren getrokken is, stuit die tegen een contactje aan waardoor de primaire stroomkring in de spoel onderbroken wordt. Blijft over een secundaire sstroomkring in de spoel die een veel hogere weerstand heeft en dus veel minder stroom doorlaat (= verbruikt). Deze stroom isnet voldoende om de weekijzeren kern zo hard tegen het contact an te laten drukken, dat de primaire stroomkring uitegeschakeld blijft. Zo gaat er dus nog maar een zwak stroompje via je contact naat de OD.
Het is dus niet nodig de stroomvoorziening naar de OD buiten het contact om te leiden. Maar, als je het graag wilt, is er ook niks op tegen.
Als je de bak een aantal weken met de aftapplug naar beneden stilletjes hebt laten liggen en je draait dan de plug eruit en je vangt de olie op in een oud afwasteiltje, dan kan je duidelijk d metaalspoortjes in de olie terugvinden. Geel is slijtage van de synchromeshes. Dat hoor je te vinden, of het moet zo zijn dat er vorige week nog nieuwe synchtronisatieringen in de bak gezet zoijn en er nieuwe olie in gekomen is. Ik wil maar zeggen, dat je van zulke sporen absoluut niet moet schrikken. Het is een normaal gebruiksspoor. Dan vind je zilverkleurig slijpsel in de olie, dat komt van de tandwielen en misschien van de naaldlagertjes. Wanneer je een eetlepel vol kunt opscheppen, is de bak waarschijnlijk nog nooit olie ververst. Dan vind je de slijtage van de afgelopen 32 jaar.
Dan zie je een modderkleurig spoor in de olie. Dat is inderdaad 'aarde'. Dat bestaat uit stof dat in de loop der tijd in de bak terecht gekomen is. Op het deksel zit immers een ademgat zodat er frisse lucht kan toetrden wanneer de bak na gebruik weer afkoelt. Verder bestaat het uit slijtsel van de keerringen en uit 'as' die in de olie zit. Het is immers 'aardolie'. En, er zitten twee 'koppelingen' in de OD, die om beurten moeten angrijpen. Daarvoor zijn die voorzien van frictiemateriaal. De slijtage daarvan vind je ook als modder terug in de olie.
Er zitten ook zeefjes in de OD. als je die eruit haalt en uitwast, ben je die vervuiling in elk geval kwijt.
fournier

Dag Fournier,
Dank voor je verhelderende informatie! Ik zal de bak en OD vanavond nog beginnen af te tappen. Kun je me nog vertellen hoe/ waar ik die twee zeefjes vind? Ik wil liever niet teveel uit elkaar halen, maar als ik er redelijk makkelijk bij kan, was ik die inderdaad graag even uit (met wasbenzine, neem ik aan?)
Groet!
Erik

In de loop der tijd zijn er twee types OD gebruikt. De oudere heeft de elctromagneet waarmee de OD in het werk wordt getsel onderaan rechtsachter (in de rijrichting zitten). Het filter zit achter het vierkante dekseltje vooraan, onder aan de andere zijkant .
Bij de latere zit de electromagneet rechts bovenaan en is het filterdeksel aan de onderkant te vinden, langwerpig met zes boutjes bevestigd.
Mocht de overweging bij je opkomen om het inwendige van de bak en OD te gaan 'spoelen'. NIET DOEN! Daarmee maak je alle bezinksel los van de bodem en dat nestelt zich opnieuw in alle draaiende delen en fungeert vervolgens als slijpmiddel op alle wrijvingsvlakken. De kwaliteit van de bak gaat dan hard achteruit.
Wil het vuil eruit hebben, dan moet je alles demonteren, wassen in terpentine en droogblazen en weer monteren.
fournier
