Menu Sluiten

Forum

oliekering vervange...
 
Notifications

oliekering vervangen  

 
johnswaans
(@johnswaans)
Lid

ik heb een technisch boek ,maar kan toch iemand in gewone taal mij helpen
ik wil de oliekering vervangen tussen het diff en cardanas.
ik heb nu het diff eronderuit en dacht deze klus gelijk mee te doen.
hoe ga ik te werk en waar moet ik op letten,heb ik speciaal gereedschap nodig.

Citaat
Geplaatst : 10-12-2009 11:00 pm
fournier
(@fournier)
Lid

Wanneer die nog niet ‘kwijt’ is, zit er een stofkapje in de opening van de flens. Boor een klein gaatje in het midden en schroef daarin een ‘parker’ zodat de kap uit zijn holletje komt. Je ziet nu het as-uiteinde en de moer die je los moet draaien.
Nu zorgt deze moer voor de gewenste voorspanning op de beide lagers waar de pignonas in draait. Deze gewenste voorspanning werd in de fabriek bereikt met een krimpbus die tussen beide lagers zit. Na montage van de keerring moet de flens weer even ’krachtig’ aangedraaid worden.
Dat bereik je door het aantal omwentelingen te tellen dat de moer op de as gedraaid zit.
Tik met een centerpunt een merkteken op het uiteinde van de as (uit het midden) en precies tegenover dat teken net zo’n teken op de rand van de moer.
Nu draai je de moer één hele slag los en dan weer een hele slag en dan -zonodig- nog een slag (Tot je de moer met de hand kunt draaien) Tel nauwkeurig het aantal slagen en houdt de telling exact bij.
Komt het moment waarop de moer van de as afkomt: daarbij staat het merkteken op de moer waarschijnlijk niet precies tegenover het merkteken op de as. Tel dan hoeveel ‘kantjes’ het vlak van de moer waar het merkteken onder staat van het merkteken op de astop af is.
Wanneer je straks de moer weer op de as gaat draaien, moet je dus met de moer in dezelfde stand van hat gemerkte vlakje beginnen en dan het aantal windingen aandraaien zoals je geteld hebt bij het afdraaien, geteld vanaf de eerste keer dat de merktekens tegenover elkaar staan.
Een andere benadering is: Sla de merktekens zoals aangegeven in. Draai de moer een kwartslag los. Neem je moment sleutel en zoek het ‘moment’ op, waarbij de sleutel doorklikt terwijl de moer net wordt meegenomen met de draaibeweging. Je kunt zo het ‘moment’ benaderen waaroip je de sleutel moet instellen om de moer nét zover aan te kunnen draaien dat de sleutel doorklikt bij het bereiken van de merktekens precies tegenover elkaar, zoals je ze erin geslagen hebt.
Schrijf de stand van de momentsleutel op. Na het zetten vbn de keerring gebruik je de moment sleutel voor het aandraaien en -als het goed is- moeten de merktekens corresponderen zodra de sleutel doorslaat.

fournier

ReageerCitaat
Geplaatst : 11-12-2009 3:14 pm
habos
(@h-a-bos)
Lid

Ik had het niet beter kunnen vertellen.

ReageerCitaat
Geplaatst : 15-11-2012 9:54 pm
Share: