Menu Sluiten

Forum

Kruiskoppelingen me...
 
Notifications

Kruiskoppelingen met smeernippel  

 
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Gisteren ontdekte ik dat de smeernippel die op mijn nieuwe kruisstukje zit, na montage geheel onbereikbaar is voor zelfs het kleinste vetspuitje. Zo'n smeernippel lijkt dus onzinnig. Helemaal omdat je geneigd bent die nippel tijdens montage van het kruisje even te verwijderen, want hij zit dan in de weg. Daardoor ontsnapt dan natuurlijk vet als je de bussen inperst. Maar je denkt: geeft niet, vul ik straks weer bij. Jammer dan, want dat lukt dus niet. Iemand een oplossing? (Enige die ik kan bedenken is kogeltje uit smeernippel drukken en met een slangetje proberen toch vet bij te vullen maar ik betwijfel of dat lukt)
Groeten, Ron

Citaat
Geplaatst : 16-07-2009 8:15 pm
Jan de Jong
(@jan-de-jong)
Lid

Hoi Ron

Deze smeernippel is gewoon goed
Je moet hiervoor een speciale puntsmeernippel voorgebruiken en dat werkt zeer goed
ik zelf weet niet beter dan dat bij alle Triumph modellen deze puntsmeernippel van toepassing was
I.p.v. de meest bekende opdruksmeernippel

ReageerCitaat
Geplaatst : 16-07-2009 10:19 pm
Karel Prinsen
(@karelp)
Lid

Hallo Kulik,
Bij mij zit er een langere smeernippel in en daardoor goed te bereiken met de traditionele vetspuit.
Waar deze te koop zijn weet ik echter niet. Misschien iemand anders.

Groeten Karel

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-07-2009 12:58 am
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Jan,

Ik zou graag weten waar ik dan zo'n puntsmeernippel kopen kan. Want als ik het goed begrijp moet ik de bij dit kruisje geleverde smeernippel vervangen voor een ander type?
Groeten en bedankt, Ron

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-07-2009 1:26 am
Jan de Jong
(@jan-de-jong)
Lid

Hoi Ron

Je hoeft de bestaande smeernippel niet te vervangen door een verlengde als je de juiste puntsmeernippel in je bezit hebt
Je kunt deze meestal kopen bij een goede automaterialenzaak
Of via internet ga zoeken op Snelwisselstuk met mondstuk aanklikken ???
http://www.leijenaar.nl/frans/accessoires-voor-vetspuiten-fr.html

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-07-2009 12:36 pm
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Jan,
Dank je. Ik dacht eerst dat je met 'puntsmeernippel' een bijzondere nippel bedoelde die op het kruisje moest, maar zie nu dat het een opzetstukje is voor een vetspuit met standaard smeernippel. Ik heb het doorgestuurd naar de garage waar ik bij de APK ook altijd maar even de punten laat doorsmeren want gereedschap is hun afdeling.

ReageerCitaat
Geplaatst : 17-07-2009 2:11 pm
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Inmiddels zijn de kruisjes met bovenstaande 'snelwisselstuk met naaldmondstuk' doorgesmeert.
Daarbij heb ik vastgesteld dat je het kruisje zo moet monteren dat de vetnippel aan de wielzijde zit. Anders kan je er dus, zelfs met het bovenstaande gereedschap, niet meer bij tenzij je een van de bouten van de flens waarmee de as aan het differentieel vastzit los maakt.
Oplossing voor dat probleem is wellicht de smeernippel op dit kruisje vervangen door een haakse. Dat ga ik de volgende keer eens uitproberen. Je kunt natuurlijk ook het kruisje omkeren maar dan moet de as er af en dat wordt dan zo'n 2 uur werk.

ReageerCitaat
Geplaatst : 30-07-2009 11:34 am
michielvl
(@michielvl)
Lid

Hmm...dit ziet eruit als een goed gereedschapje.

Ben jij er inmiddels achter waar alle vet-smeernippels zitten? Want ik heb het gevoel dat ik er een paar mis.

In ieder geval:
- stuurhuis
- 2 x op aandrijfas
- 1 x steekas links
- 1 x steekas rechts

Klopt dat?

ReageerCitaat
Geplaatst : 30-07-2009 12:11 pm
Ron Kulik
(@kulik)
Lid

Standaard zitten er smeerpunten, soms voorzien van een schroef die je dan dus even (desnoods tijdelijk) moet vervangen voor een smeernippel, op het stuurhuis (elke 10.000 km, 5 slagen vet, niet meer) en (2) op de achterwiellagers (elke 20.000 km). Ik vul ook al eeuwig (elke 10.000 km) (zelf meer dan 12 jaar maar vorige eigenaar deed hetzelfde) de trunions met vet omdat ik er van overtuigd ben dat de meeste garages dat ook deden want de gemiddelde monteur denkt echt niet aan olie als hij een smeernippel ziet.
Verder kan je in de aandrijfassen (li & re) en de cardanas kruisjes hebben met smeernippels en die moeten dan uiteraard ook doorgesmeerd. Maar je kunt ook kruisjes hebben zonder smeernippel. Die gaan ook best 50.000 km mee. Verder is het goed als er vet zit in de dop die over de centrale moer op je voorwielen zit. Je kunt dit en meer allemaal terugvinden in het originele onderhoudsboekje dat o.a. bij Rimmer Bros (UK) te koop is voor een paar (5?) Euro.

De achterwiellagers stonden niet op jouw lijstje. Wel belangrijk want gesmeerd gaan ze langer mee en reparatie is een zware klus omdat je speciaal gereedschap nodig hebt. En het kost veel tijd.

ReageerCitaat
Geplaatst : 05-08-2009 5:08 pm
Share: