Menu Sluiten

10e Brabantrit

Zondag 07 juli 2019 gaat de Brabantrit weer van start
Ook wel Rondje Rijen – Rijen genoemd

De 10e Brabantrit wordt speciaal voor de Triumph Spitfire Club Nederland en Vlaanderen uitgezet, de Club Triumph Holland en de Stag Club Nederland leden kunnen ook als lid zijnde inschrijven,
maar iedereen met een oldtimer is ook van harte welkom en kan gewoon inschrijven.
De Retrovrienden uit België zullen ook met diverse merken en type oldtimers aanwezig zijn.

De 10e Brabantrit is in 2015 al door velen gereden, maar we hebben deze keer de route omgekeerd in BaseCamp programma en weer op mijn Garmin Zûmo 660 gezet en hier en daar wat aangepast natuurlijk.
Het resultaat hiervan is dat bepaalde bezienswaardigheden tijdens de route ineens geheel anders in beeld komen, zoals de bekende LUIE HOEK in Breda voorheen links en rechts van de weg gelegen, nu kom je aanrijden en je ziet de Koepelgevangenis vrij snel in de verte opdoemen en het oude monumentale Sint Ignatiusziekenhuis aan je rechterzijde gelegen aan de Wilhelminasingel.

De LUIE HOEK is een bekend begrip in de omgeving van Breda. Hier zaten de mensen in de bekende Koepelgevangenis en aan de overkant van de singel lagen de mensen in het Sint Ignatiusziekenhuis.

Maar voor mensen van buiten de stad was het iets moeilijker (nooit van gehoord). In mijn jonge jaren moest ik het al snel horen tijdens mijn eerste en laatste autorijles (1965) rij maar naar de Luie hoek in Breda zei mijn rijinstructeur waar is dat was mijn vraag en zonder uitleg kwam het antwoord rij dan maar naar de POOLSE TANK en dat wist ik wel daar mocht je naartoe om je rijexamen af te leggen.
Hier kwam ik langs gefietst vanaf Gilze toen ik nog praktijkles autotechniek kreeg op de havenmark in de oude Renault garage van Otten. (gelegen midden in het centrum onder de toren van de Grote kerk van Breda)

De Brabantrit is 100 Kilometer lang en begint in Dorst bij de inmiddels bekende IJsboerderij ,,de Jacobushoeve” aan de Steenhovensebaan 29, 4849 RD Dorst.

Wij hebben ons best gedaan om er weer wat moois van te maken: het valt natuurlijk niet mee om steeds een ander gebied van Brabant op de kaart te zetten.
Brabant heeft zoveel varianten wat de natuur en leefgewoontes betreft. Deze keer komen de planten, boomkwekers en paardenmaneges goed in beeld.
Bij het verlaten van de parkeerplaats gaan we nu rechtsaf richting Seters, Teteringen naar het oude gedeelte van Breda via de Luie Hoek en de Poolse tank en de Zandberglaan gaan we richting de Boeimeersingel en komen we in Princenhage in de mastbosstraat welke overgaat in de Rith.

Na de Rith gaan we het buitengebied in via Sprundel richting Zundert.
Zundert staat ook bekend om haar boom- en plantenkwekerijen en niet te vergeten de aardbeienteelt en het wereld bekende Bloemencorso, misschien kom je hier of daar nog van die bouwloodsen/tenten tegen.

Het Bloemencorso is op zondag 01 september 2019
Op maandag 02 september is er nog een kijkdag.
Zundert is ook de geboorteplaats van Vincent van Gogh.
Op de geboortegrond is het Vincent van Gogh Huis gevestigd, een levend kunstencentrum met een eigentijdse, multimediale presentatie en wisselende exposities. (Even van de route afwijken mag natuurlijk.)

Vanaf Zundert gaan we door een mooi bosrijk natuurgebied, door Effen naar de Picknick plaats.
Hier wordt ook voor de inwendige mens gezorgd door Kiske Hapers uit Gilze of wel de JUMBO uit Rijen, het bekende Brabantse worstenbroodje komt weer van Bakkerij Vromans uit Gilze en Rijen.

Na de picknick vertrekken we richting het mastbos in Breda (hier zullen we dwars doorheen rijden), waar weer wat mooie bijzonderheden te zien zijn zoals Kasteel Bouvigne waar je recht opkijkt.
In de jaren zestig begon men hier een opleidingscentrum voor gezinsverzorging.
Vervolgens zie je aan de linkerkant de Justitiële Jeugdinrichting “Den Hey-Acker” en Landgoed de Klokkenberg stond bekent om zijn Medisch Centrum/sanatorium en later thoraxkliniek (hartchirurgie), de long- en astmakliniek, allergologie en immunologie en een kliniek voor de behandeling van epileptische patiënten (Hans Bergerkliniek).
Ook had de Klokkenberg een afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie.

Na deze bijzondere gebouwen gaan we weer door een bosrijkgebied naar Ulvenhout via kerkdorp Molenschot met zijn tuinderijen en plantenkwekerijen naar Gilze. In Gilze gaan we naar
Klein Tilburg en Hulten.
Na Hulten gaan we dwars door Rijen naar het eindpunt de IJsboerderij ,,de Jacobushoeve”.
Voor een heerlijk ijsje en een lekker hapje eten voor degene die hiervoor hebben ingeschreven.

KOSTEN
Kostprijs : voor leden TSC-CTH-SCN slechts € 5,50 pp
: voor niet leden € 10,00 pp
Ontvangst : vanaf 10.00 uur Koffie en thee met iets lekkers ?
Starttijd : vanaf 11.00 <> 11.15 uur
Picknick : vanaf 12.30 <> 13.45 uur
Aankomsttijd : tussen 15.30 <> 17.00 uur met een drankje en hapjes
BBQ : Omstreeks 17.00 uur wordt er gestart met een
Bourgondische BBQ met vlees van de Keurslager en een ijsje na.
Kosten hiervan zijn € 23,00 pp

voorinschrijving en betaling stellen we op prijs via het inschrijfformulier

Voor de eerste 75 betalende inschrijvingen ligt er een mooi Nieuw/afwijkend Brabants rallyschild klaar.

Inschrijfformulier (sla het inschrijfformulier op in uw Documenten – vul het in en verzend uw ingevuld inschrijfformulier als bijlage mee naar mijn mail adres : jch-dejong@home.nl )

Overnachtingen
B&B Jacobushoeve Dorst       B&B Boeren Burgers Buitenlui Molenschot
B&B Mieke Rijen                    B&B Princenbosch Molenschot
Hotel Van der Valk Gilze        Hotel Tulip Inn Oosterhout
Hotel Campanile Breda          Hotel Ibis Tilburg

Wij hopen jullie in grote getale te mogen ontmoeten; aan het weer zal het zeker niet liggen???

Jan en Carien de Jong, tel: 06-51382950 , email jch-dejong@home.nl
Hoofdstraat 9, 5121 JA Rijen