Triumph Spitfire Club
Forum

Km tellerkabel aandrijving overdrive J-type  

  RSS

(@f-schavemaker)
Member
Lid geworden:2 jaar  geleden
Berichten: 10
17/02/2018 11:28 am  

Sinds de aanschaf lekt mijn versnellingsbak. Nu had ik hem daarvoor al een keer weggebracht, maar dat gaf geen verbetering. Dus gisteren maar eens zelf begonnen met een onderzoek. Bij de aansluiting van de kmtellerkabel was het erg vettig. Alles losgehaald en vervolgens schoongemaakt. De onderdelen vergeleken met de tekening en de rubbere pakking nkc105 ontbreekt. Nu heb ik die nieuw besteld, dus hoop is dat het over is. Ik zag echter dat as nkc49 ooit bij het inbouwen een klap heeft gehad en niet meer recht is. Nu gaat dit vermoedelijk al jaren goed dus weet ik nog niet of ik het ook moet vervangen. Ik kan me voorstellen dat dit extra trillingen geeft en extra kans op lekkage, In Haynes zie ik echter niet hoe je deze moet vervangen. Is hier speciaal gereedschap voor nodig, of is het er gewoon na het losschroeven van het boutje nkc80 uit te trekken? De laatste vraag, is dit in gemonteerde toestand te doen, of is er dan net te weinig ruimte?


ReageerCitaat
(@h-weijerstrass)
Member
Lid geworden:2 jaar  geleden
Berichten: 1
18/02/2018 4:08 pm  

Hoi Frank,

 

Ik heb me ook ooit eens suf gezocht naar de lekkage van mijn overdrive J-type. Heb de bak en O/D schoongemaakt en ben zonder tunnel gaan rijden.

Toen pas zag ik dat het hele kleine o-ringetje (TRS912) waar de schakelas het deksel van de O/D binnengaat, lekte. Dat ringetje raakt afgeplat door het heen en weer gaan van de schakelas en gaat dan lekken.

Bij de aansluiting van de km tellerkabel zou het niet echt moeten lekken; je kan op de de schroefdraad en daar waar mogelijk, siliconenkit (olie- en temperatuurbestendig) aanbrengen; wel eerst zo goed als mogelijk vetvrij maken natuurlijk.

Als je dan toch bezig bent met inspecteren: hoe oud is de achterste oliekeerring van de O/D (NKC39)? En - heeft niets met lekkage of zo te maken - hoe is de conditie van de O/D steun (159656)? Door olie/trillen/ouderdom gaat deze op een gegeven moment ook scheuren. Als de tunnel weg is, kan je er heel goed bij (ook om de versnellingsbakolie (Hypoi 80W90) na aftappen weer te vullen (van bovenaf kom je er een stuk makkelijker bij...).

Om de grote moer waarmee de flens van de overdrive vastzit los te kunnen maken (als je de oliekeering wil vervangen), moet je flens blokkeren. Ik heb daar speciaal gereedschap voor dat een vriend ooit eens voor me heeft gemaakt. Mocht je het willen lenen, dan hoor ik het graag!

Ik weet niet waar je woont, maar in Wormer (Noord-Holland) zit een autobedrijf (origineel Triumph, Rover, etc) en die hebben meer dan 50 jaar ervaring en ook een hele zooi nieuwe en gebruikte Spitonderdelen.

Heb je nog meer vragen, dan hoor ik het wel!

 

Vriendelijke groeten,

Henk Weijerstrass (henk.maukie@hotmail.com)

Zwaag

 


ReageerCitaat
(@f-schavemaker)
Member
Lid geworden:2 jaar  geleden
Berichten: 10
24/02/2018 10:18 pm  

Om dan maar mijn eigen vraag te beantwoorden, ja het kan gedemonteerd worden met de bak op zijn plaats. Hierbij is geen speciaal gereedschap nodig. Ik hoop dat het nieuwe asje deze week binnenkomt, dan kan ik volgens weekeinde de auto weer uit de stalling halen.


ReageerCitaat
  
BezigPowered by WordPress